Bedrník anýz je koření, které je u nás velice známé. Má ale také velmi zajímavé léčebné účinky. Původně pochází z oblasti Středozemí, a to i Malé Asie. Plodem anýzu je dvounažka, která v sobě obsahuje velké množství silic a dalších zdraví prospěšných látek.
Léčivé účinky anýzu
Mimo svoji vynikající chuť, pro kterou je anýz přidáván jako koření do pokrmů, má mnoho zajímavých účinků pro naše zdraví.
ü Dokáže tlumit bolesti, křeče a migrény.
ü Pozitivně působí na trávící soustavu.
ü Příznivě působí na žaludek a podporuje chuť k jídlu.
ü Zvyšuje vylučování trávících enzymů.
ü Odstraňuje křeče v žaludku a žaludeční nevolnosti.
ü Zabraňuje nadýmání.
ü Zvyšuje tvorbu žluče.
ü Efektivně pročišťuje střeva a prospívá střevní floře.
ü Je doporučován při střevních chřipkách a kataru.
ü Napomáhá při léčbě onemocnění očí.
ü Usnadňuje vykašlávání.
ü Podporuje funkce dýchací soustavy.
ü Pomáhá při onemocnění průdušek nebo astmatu.
ü Podporuje tvorbu mateřského mléka.
Anýz a jeho použití v kuchyni
Koření anýz má sladce kořeněnou chuť, a proto se s oblibou používá v čínské, nebo indické kuchyni. U nás jej používáme k dochucení:
ü pikantních omáček
ü různých druhů ryb a mas
ü dává se do sladkých jídel a koláčů
ü přidává se do ovocných kompotů
ü při výrobě alkoholických nápojů
ü k přípravě zdravých čajů
Použití anýzu je více než mnohostranné.
ü Anýz se přidává nejenom do pečiva a do chleba, ale uplatní se i při nakládání červené řepy a červeného zelí.
ü Je hodný i do jablečného a hruškového kompotu.
ü Trocha anýzu se přidává k žampionům a dalším houbám. Je součástí mnoha kořenitých směsí.
ü Z anýzu se vyrábějí likéry.
Při přípravě černého čaje vhoďte do konvice s čajem asi čtyři zrnky anýzu. Uvidíte, jak lahodnou bude mít potom čaj s přídavkem anýzu chuť.
Zajímavostí je, že jeho chuť mají velice rady myši.
Anýz byl ve středověku považován za účinný lék proti moru.