Anýz jako koření i lék


Bedrník anýz je koření, které je u nás velice známé. Má ale také velmi zajímavé léčebné účinky. Původně pochází z oblasti Středozemí, a to i Malé Asie. Plodem anýzu je dvounažka, která v sobě obsahuje velké množství silic a dalších zdraví prospěšných látek.
části anýzu

Léčivé účinky anýzu

Mimo svoji vynikající chuť, pro kterou je anýz přidáván jako koření do pokrmů, má mnoho zajímavých účinků pro naše zdraví.
ü  Dokáže tlumit bolesti, křeče a migrény.
ü  Pozitivně působí na trávící soustavu.
ü  Příznivě působí na žaludek a podporuje chuť k jídlu.
ü  Zvyšuje vylučování trávících enzymů.
ü  Odstraňuje křeče v žaludku a žaludeční nevolnosti.
ü  Zabraňuje nadýmání.
ü  Zvyšuje tvorbu žluče.
ü  Efektivně pročišťuje střeva a prospívá střevní floře.
ü  Je doporučován při střevních chřipkách a kataru.
ü   Napomáhá při léčbě onemocnění očí.
ü  Usnadňuje vykašlávání.
ü  Podporuje funkce dýchací soustavy.
ü  Pomáhá při onemocnění průdušek nebo astmatu.
ü  Podporuje tvorbu mateřského mléka.

Anýz a jeho použití v kuchyni

Koření anýz má sladce kořeněnou chuť, a proto se s oblibou používá v čínské, nebo indické kuchyni. U nás jej používáme k dochucení:
ü  pikantních omáček
ü  různých druhů ryb a mas
ü  dává se do sladkých jídel a koláčů
ü  přidává se do ovocných kompotů
ü  při výrobě alkoholických nápojů
ü  k přípravě zdravých čajů
Použití anýzu je více než mnohostranné.
ü  Anýz se přidává nejenom do pečiva a do chleba, ale uplatní se i při nakládání červené řepy a červeného zelí.
ü  Je hodný i do jablečného a hruškového kompotu.
ü  Trocha anýzu se přidává k žampionům a dalším houbám. Je součástí mnoha kořenitých směsí.
ü  Z anýzu se vyrábějí likéry.
Při přípravě černého čaje vhoďte do konvice s čajem asi čtyři zrnky anýzu. Uvidíte, jak lahodnou bude mít potom čaj s přídavkem anýzu chuť.
 zrní v misce
Zajímavostí je, že jeho chuť mají velice rady myši.
Anýz byl ve středověku považován za účinný lék proti moru.